De curând am primit vizita unei prietene în atelierul de ceramică și venind cu aparatul de fotografiat, a surprins cum este actual atelierul, dar mai ales pe meșterii noștri care produceau obiecte din lut pentru a reface stocurile la magazinul din sat; căci, tic-toc, sezonul vizitatorilor și evenimentelor reîncepe curând, preconizăm ca în luna aprilie să primim cu vizite oficial.
Cum avem fotografii proaspete, ce alt moment mai bun ar putea fi pentru a intra în povestea atelierului, să vă vorbim puțin despre Marinel și Vali, meșterii olari.
Marinel Györfi face parte din echipa Fundației Adept încă de la începutul proiectulului, proiect care își propunea să reanime vechile meșteșuguri tradiționale și să aibă un centru de ceramică de Saschiz chiar în inima satului. Marinel a luat parte la studiile de arta olăritului în centrul din Cowfold, UK, al Fundației Camelia Botnar, iar după terminarea acestora a revenit în Saschiz, la centrul de ceramică al fundației, mai sus reamintit, care atunci își deschidea ușile.
Marinel este olarul principal al atelierului de peste nouă ani, stăpânind arta olăritului, a desenului prin tehnica sgaffito, dar și arta predatului meseriei mai departe și cea a socializării. Atelierul de ceramică se poate vizita, astfel că, olarii noștri primesc adesea vizite, iar Marinel de-a lungul timpului a făcut workshop-uri cu adulți, cu copii, demonstrații live de olărit la diverse evenimente, a primit voluntari în practică și câte și mai câte.
De mai bine de doi ani, lui Marinel i s-a alăturat, la început ca ucenic, ca mai apoi să-i devină mână dreaptă și de încredere - Valentin Chiș. Prieteni din copilărie, Vali venea des prin atelier, ca ușor ușor să încerce și el să se joace cu lut, până și-a dat seama că această joacă poate fi mai mult de atât.
Când nu sunt la atelier sau la un eveniment dedicat olăritului, cei doi meșteri iau la pas târgurile din zonă după obiecte vechi și cu istorie, nu ratează sezonul de mers la adunat de ciuperci sau perioadele bune de pescuit în lacurile dimprejur.
Restul poveștilor trebuie descoperite personal printr-o vizită în Saschiz și pe la noi, până atunci lăsăm fotografiile să vorbească.
Fotografii realizate de Diana Radu.
Comments