top of page
3bbdcd4b31e8719703678b3291554c8c.jpg

Ceramics

In our workshop in the heart of Saschiz, ceramics are created at the potter's wheel as in the old days; in a seductive cobalt blue decorated with ancient Saxon symbols, but with modern and functional day-to-day shapes.

c4373fdd-cd37-41b8-ab40-75619362d4c9.JPG

Marinel şi Valentin, maeştrii noştri olari, lucrează cu spor la atelierul din Saschiz, pentru a crea noi obiecte de ceramică, ceea ce face ca timpul de livrare să fie de până la două săptămâni.

Despre atelierul de ceramică

ADEPT, cu sprijinul Fundației Camelia Botnar și a Primăriei Saschiz, a înființat și deschis un Atelier de Ceramică permanent în Saschiz, cu scopul de a contribui la renașterea meșteșugurilor tradiționale din zona Târnava Mare, combinând tehnicile tradiționale ale olăritului cu beneficiile tehnologiei moderne, îmbunătățind astfel calitatea și rezistența acestor opere de artă, dar și de a încuraja turismul și educația,  oferindu-le turiștilor și celor dornici să învețe, posibilitatea de a participa la ateliere de lucru interactive.

Vasele de ceramică pot fi achiziționate din Centrul de Informare Turistică Saschiz, iar, la cerere, putem să vă oferim și obiecte personalizate.

Saschiz a fost un vechi centru de olărit, renumit pentru culoarea albastră și tehnica specială de decorare, încă din anii 1700.

Micul atelier a fost închis în anii 1970 și motivele tradiționale albe pe fond albastru au fost înlocuite de cele ale ceramicii de Corund/ Korond, din zona secuiască și modelele inversate (albastru pe alb).

Sașii ce au trăit în Saschiz de-a lungul anilor nu au fost doar fermieri. Ei au avut și bresle ale meșteșugarilor, prin care s-a transmis mai departe meșteșugul olăritului. Documentele atestă pe teritoriul comunei existența meșterilor olari, care și-au croit loc printre celelalte bresle tradiționale ale secolului al XVII-lea, printre pielari, cojocari, fierari sau tâmplari.

Ceramica de Saschiz se distinge prin piesele de albastru-cobalt pe care motivele sunt realizate manual. Acest tip de ceramică a fost creat în secolul al XVII-lea, dar, din păcate, din motive necunoscute, formula a fost pierdută.

Prin forma și tehnica sa perfectă, decorarea săsească în albastru cobalt a ocupat un loc special în printre celelalte tipuri de ceramică din Transilvania și a captat interesul cercetătorilor încă de la finele secolului al XIX-lea.

bottom of page