Povestea noastră
Fundația ADEPT Transilvania, fondată în 2004, este o organizație non-guvernamentală dedicată conservării biodiversității și dezvoltării rurale, situată în Saschiz, România. În cei peste 18 ani de activitate, ADEPT a oferit prioritate protejării acestor peisaje agricole cu Înaltă Valoare Naturală din Transilvania și a susținut comunitățile de mici fermieri care au modelat aceste peisaje, de-a lungul secolelor și le păstrează și astăzi.
Scopul nostru este să oferim acestor peisaje și comunități un viitor economic și relevanță pentru secolul XXI, fără a sacrifica sustenabilitatea și productivitatea acestora. Sistemul agricol practicat în Târnava Mare reprezintă un model important de agricultură sustenabilă și productivă la nivel european.
Fundația ADEPT derulează un program integrat ce leagă beneficiile economice și sociale de conservarea biodiversității crescând capacitatea locală pentru un bun management în viitor.
Unele dintre cele mai importante peisaje agricole cu Înaltă Valoare Naturală se regăsesc în România, în special în Transilvania. Aceste peisaje oferă o productivitate ridicată și locuri de muncă la nivel local, precum și alte beneficii importante pentru publicul larg din Europa
SES FRULECO
ADEPT a creat un model de bază pentru o micro-unitate de procesare ce aparține comunității, ușor de replicat, pentru procesarea alimentară la nivelul satelor, ce permite producătorilor la scară mică din zonă să își vândă rețetele tradiționale într-o arie extinsă, conformându-se în acelați timp normelor și reglementărilor de igienă și siguranță alimentară avute în vigoare de UE.
SES sau Structura de Economie Socială reprezintă un nou tip de inițiativă ce își propune să rezolve probleme sociale printr-o abordare specifică metodologiei de afaceri. Economia socială este o formă alternativă de dezvoltare economică bazată pe principii etice - solidaritate, democrație, profesionalism și dezvoltare personală, ce funcționează urmând principiile economiei de piață și în mod independent față de stat.
Înființarea SES Fruleco HNV continuă activitățile ADEPT de sprijinire a micilor producători, și implicit, de a proteja peisajele agricole cu Înaltă Valoare Naturală din Transilvania.
Mici producători din zonă, neavând experiență în vânzări și promovare, nu reușesc să depășească barierele competiționale și aleg adesea să renunțe la activitățile comerciale care le-ar putea crește veniturile. Structura de economie socială Fruleco HNV își propune să sprijine și să fie sprijinită atât de către micii producători locali cât și de către culegătorii de fructe din flora spontană.
SES Fruleco HNV este echipată cu tot ceea ce este necesar pentru colectarea, depozitarea și procesarea de legume și fructe proaspete sau congelate, dar și producția de gemuri și siropuri. Clădirea în care își derulează activitățile este și un centru regional de colectare dar și un centru naţional de distribuţie. Fructele, legumele și produsele procesate la nivel local sunt colectate în depozitul central situat în Saschiz, județul Mureș. Procesarea, depozitarea și serviciile de refrigerare au loc la biroul din Saschiz, în măsura în care este posibil. De exemplu: pentru producerea sucului de merișoare, cei interesați vor informa biroul, iar personalul îi va programa în funcție de calendarul stabilit, cantitatea fructelor ce trebuie procesate și distanța față de locul procesării.
Atelierul de Ceramică
Sașii ce au trăit în Saschiz de-a lungul anilor nu au fost doar fermieri. Ei au avut și bresle ale meșteșugarilor, prin care s-a transmis mai departe meșteșugul olăritului. Documentele atestă pe teritoriul comunei existența meșterilor olari, care și-au croit loc printre celelalte bresle tradiționale ale secolului al XVII-lea, printre pielari, cojocari, fierari sau tâmplari. Aşadar, Saschizul a fost un vechi centru de olărit, renumit pentru culoarea albastră și tehnica specială de decorare, încă din anii 1700.
Prin forma și tehnica de realizare, Ceramica de Saschiz se distinge prin piesele de albastru-cobalt pe care motivele sunt scrijelite manual, ocupând un loc special printre celelalte tipuri de ceramică din Transilvania și a captând interesul cercetătorilor încă de la finele secolului al XIX-lea, cu atât mai mult cu cât informaţiile despre metoda de realizare s-au pierdut.
ADEPT, cu sprijinul Fundației Camelia Botnar și a Primăriei Saschiz, a înființat și deschis un Atelier de Ceramică permanent în Saschiz, cu scopul de a contribui la renașterea meșteșugurilor tradiționale din zona Târnava Mare, combinând tehnicile tradiționale ale olăritului cu beneficiile tehnologiei moderne, îmbunătățind astfel calitatea și rezistența acestor opere de artă, dar și de a încuraja turismul și educația, oferindu-le turiștilor și celor dornici să învețe, posibilitatea de a participa la ateliere de lucru interactive.